Natan - 2008-07-12 18:40:50

Carpaccio z polędwicy po Potterowsku
Carpaccio, czyli typowa Potterowska przystawka przyrządzona z surowego mięsa. Polędwiczki wołowe w połączeniu z parmezanem, kaparami i z dodatkiem oliwy to jednak na tyle sycący posiłek, że można spokojnie zastąpić nim danie obiadowe.
Składniki:
� 500 g polędwicy wołowej
� 150 g parmezanu
� 6 pomidorków koktajlowych
� 1 cytryna
� 3 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
� pęczek bazylii świeżej
� 2 łyżki kaparów
� 5 marynowanych prawdziwków
� 3 ząbki czosnku
� sól, pieprz i oliwa z oliwek
� folia spożywcza i sznurek do wiązania
Sposób przygotowania:
� polędwicę wołową czyścimy z nadmiernej ilości błon i ścięgien, kroimy na dwa kawałki
� czarny pieprz rozkruszamy na folii plastikowej i obtaczamy w nim kawałki polędwicy wołowej
� zawijamy mocno w folię plastikową ściskając oba końce, związujemy sznurkiem; wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny żeby zamarzło
� pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki, dodajemy kapary i posiekaną bazylię
� na koniec kroimy w plastry czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek
� parmezan ścieramy na tarce o drobnych otworach; na blasze wyłożonej pergaminem wysypujemy z niego koła o średnicy ok. 5 cm
� pieczemy w piekarniku na złoty kolor, ale nie za długo żeby się nie przypalił i nie łamał
� formujemy jeszcze ciepły na naczyniu i zostawiamy do ostygnięcia
� polędwicę odwijamy z folii i kroimy bardzo cienko, najlepiej na maszynie do krojenia
� układamy na wysmarowanym oliwą z oliwek talerzu, doprawiamy solą, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny
� prawdziwki kroimy w plasterki, kładziemy na mięsie
� do koszyczka z parmezanu wkładamy sałatkę z pomidorów i kaparów i układamy ją na carpaccio po potterowsku!
SMACZNEGO!

Villa Floreal Hotel Boutique カメルーン