Carpaccio z polędwicy po Potterowsku Carpaccio, czyli typowa Potterowska przystawka przyrządzona z surowego mięsa. Polędwiczki wołowe w połączeniu z parmezanem, kaparami i z dodatkiem oliwy to jednak na tyle sycący posiłek, że można spokojnie zastąpić nim danie obiadowe. Składniki: � 500 g polędwicy wołowej � 150 g parmezanu � 6 pomidorków koktajlowych � 1 cytryna � 3 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach � pęczek bazylii świeżej � 2 łyżki kaparów � 5 marynowanych prawdziwków � 3 ząbki czosnku � sól, pieprz i oliwa z oliwek � folia spożywcza i sznurek do wiązania Sposób przygotowania: � polędwicę wołową czyścimy z nadmiernej ilości błon i ścięgien, kroimy na dwa kawałki � czarny pieprz rozkruszamy na folii plastikowej i obtaczamy w nim kawałki polędwicy wołowej � zawijamy mocno w folię plastikową ściskając oba końce, związujemy sznurkiem; wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny żeby zamarzło � pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki, dodajemy kapary i posiekaną bazylię � na koniec kroimy w plastry czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek � parmezan ścieramy na tarce o drobnych otworach; na blasze wyłożonej pergaminem wysypujemy z niego koła o średnicy ok. 5 cm � pieczemy w piekarniku na złoty kolor, ale nie za długo żeby się nie przypalił i nie łamał � formujemy jeszcze ciepły na naczyniu i zostawiamy do ostygnięcia � polędwicę odwijamy z folii i kroimy bardzo cienko, najlepiej na maszynie do krojenia � układamy na wysmarowanym oliwą z oliwek talerzu, doprawiamy solą, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny � prawdziwki kroimy w plasterki, kładziemy na mięsie � do koszyczka z parmezanu wkładamy sałatkę z pomidorów i kaparów i układamy ją na carpaccio po potterowsku! SMACZNEGO!
|