Natan - 2008-07-12 18:45:17

CYTRUSOWA GALARETKA Z MIĘTOWYM LODOWCEM PETUNII
Składniki:
3 czerwone grejpfruty
6 pomarańczy
200 ml soku pomarańczowego
2 łyżki żelatyny (ok. 15 g)
2 łyżki pomarańczowego likieru Grand Marnier
25 g masła
100 g cukru
3 gałązki mięty
1 łyżka miętowego likieru
Przygotowanie:
1. Odkrój skórkę z grejpfrutów i pomarańczy. Wykrój z nich segmenty (bez białych błonek).
2. Wyciśnij sok z błonek, które ci zostaną. Wlej go do garnka i dodaj sok pomarańczowy z kartonika. Całość podgrzej.
3. Kiedy zacznie się gotować, wlej likier i wsyp żelatynę. Po rozpuszczeniu żelatyny przelej płyn do zimnej miski.
4. Okrągłą foremkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż folią plastikową, tak żeby wystawały końce.
5. Wlej 1/5 soku z żelatyną na dno i wstaw do zamrażalnika na 5-10 min, żeby stężała.
6. Wlej do rondelka 50 ml wody i wymieszaj ze 100 g cukru. Postaw na ogniu i wymieszaj.
7. Z mięty oderwij listki, drobno je posiekaj i dodaj do syropu.
8. Odstaw rondelek z syropem z gazu, żeby ostygł.
9. Dodaj likier miętowy i wstaw na około 30 min do zamrażalnika w plastikowym naczyniu.
10. Sprawdzaj od czasu do czasu stan zmrożenia. Kiedy zaczną się robić kryształki lodu, rozbijaj je. Pod koniec kryształki powinny stanowić sypką masę.
11. Wyjmij z lodówki formę ze ściętą żelatyną i ułóż na całej powierzchni warstwę z kawałków grejpfrutów i pomarańczy.
12. Zalej całość 1/3 galaretki (galaretka powinna przykryć owoce) i znów wstaw do zamrażalnika.
13. Po ścięciu galaretki rozłóż na wierzchu następną warstwę cytrusów i zalej resztą płynu.
14. Zostaw na 3-4 godziny w zamrażalniku.
15. Podawaj posypane miętowymi kryształkami.

UbytovĂĄnĂ­ Maroko STAY Sand Flat