Natan - 2008-07-12 18:49:10

BUDYŃ CZEKOLADOWY PERCY`EGO WEASLEY`A
Składniki:
2-3 łyżki, 3 łyżki cukru, 4 jaja, 2 opakowania
cukru waniliowego dwie trzecie szklanki tartej bułki,
3 łyżki kakao, 2 łyżki posiekanych migdałów
masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
Jaja umyć, oddzielić żółtka. Masło utrzeć z połową cukru i żółtkami na białą pulchną masę, do niej dodawać stopniowo kakao, cukier waniliowy, tartą bułkę oraz migdały. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Pianę ostrożnie wymieszać z masą budyniową, wyłożyć do formy. Napełniając ją do trzy czwarte wysokości, szczelnie zamknąć, wstawić do rondla z wrzącą wodą. Gotować 45-60 min. następnie wyjąć
i pozostawić na kilka minut. Po czasie budyń wyło-
żyć. Podawać gorąco lub na zimno z bitą śmietaną
lub sosem waniliowym.

pojemniki mapa http://www.informacjełodz.pl/