BUDYŃ CZEKOLADOWY PERCY`EGO WEASLEY`A Składniki: 2-3 łyżki, 3 łyżki cukru, 4 jaja, 2 opakowania cukru waniliowego dwie trzecie szklanki tartej bułki, 3 łyżki kakao, 2 łyżki posiekanych migdałów masło i tarta bułka do formy Przygotowanie: Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Jaja umyć, oddzielić żółtka. Masło utrzeć z połową cukru i żółtkami na białą pulchną masę, do niej dodawać stopniowo kakao, cukier waniliowy, tartą bułkę oraz migdały. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Pianę ostrożnie wymieszać z masą budyniową, wyłożyć do formy. Napełniając ją do trzy czwarte wysokości, szczelnie zamknąć, wstawić do rondla z wrzącą wodą. Gotować 45-60 min. następnie wyjąć i pozostawić na kilka minut. Po czasie budyń wyło- żyć. Podawać gorąco lub na zimno z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.
|