MOUSSE AU CHOCOLAT NICOLASA FLAMELA Składniki: Składniki na 8 porcji: 150g gorzkiej czekolady, 150g mlecznej czekolady, 1 filiżanka mocnej kawy, 5 jajek, 3 łyżki cukru, 125g schłodzonej śmietany, 50g cukru Do dekoracji: kakao w proszku, cukier puder, wiórki białej czekolady, kilka liści mięty Przygotowanie: 1. Oba rodzaje czekolady połamać na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych bokach. Rozdrobnioną czekoladę wsypać do miseczki, którą następnie umieścimy na garnku z gorącą wodą. 2. Duży garnek napełnić wodą do 1/3 jego wysokości. Wodę zagrzać. Miseczkę ustawić na garnku, czekoladę rozpuścić stale mieszając> 3. Do roztopionej czekolady dolać kawy i nadal dokładnie mieszać. Uwaga! Masy nie wolno zagotować, gdyż brązowy kolor czekolady zmieni się w szary. 4. Z 5 żółtek i 3 łyżek cukru utrzeć krem. Masa będzie gotowa, gdy rozpuszczą się kryształki cukru. Krem wymieszać z lekko przestudzoną masą czekoladową. 5. Białka z 5 jajek ubić dokładnie na sztywną pianę. Powoli dosypywać do niej cukier, ciągle mocno ubijając. Następnie należy ubić dobrze schłodzona śmietanę. 6. Ubitą śmietanę połączyć delikatnie z przygotowaną masą czekoladowo-żółtkową. Całość szybko zmiksować, tak by rozpuszczona czekolada nie zdążyła zastygnąć. 7. Dodać pianę z białek. Wszystkie składniki ostrożnie wymieszać. Miskę szczelnie przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej na 3 godziny. 8. Podawać na talerzykach deserowych, posypać cieniutką warstwą kokao i cukru pudru. Każdą z porcji udekorować wiórkami białej czekolady i listkami mięty.
|