SERCE Z WIŚNIAMI GINNY Składniki: * 0,5 kg wiśni lub 1 opakowanie mrożonych wiśni bez pestek * 250 g śmietany * 1/2 l mleka * 120 g mielonych migdałów * 4 jajka * 120 g masła * 120 g cukru * odrobina soli * 1 cytryna * cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Skórkę cytryny zetrzeć na tarce. Do garnka wlać mleko, dodać połowę startej skórki z cytryny i śmietanę i wszystko wymieszać. Gotować to 30 minut. Po czym zostawić do ostygnięcia. Do ostudzonej masy wbić jajka i mieszać. Wrzucić migdały, odrobinę soli, 110 g masła i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę w kształcie serca wysmarować masłem. Wiśnie rozłożyć równomiernie, później skropić je cytryną. Po czym wylać ciasto i piec w temp.180oC przez około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
|