Najlepsze Forum o Harym Potterze :)
Dyrektor Hogwartu/Najpotężniejszy Magik/Nauczyciel
Żelki-fasolki Bertiego Botta
Składniki:
- 1 łyżka masła,
- 2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki wody,
- 4 torebki żelatyny,
- sok z jednej cytryny i otarta z niej skórka,
- sok z wiśni,
- galaretka agrestowa,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Przygotowanie:
Wysmaruj 3 salaterki masłem. W garnku zamieszaj wodę z 1/2 szklanki cukru i gotuj bez przerwy mieszając, aż zacznie wrzeć. W miseczce rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstaw na 5 minut. Potem wlej żelatynę do garnka i gotuj przez ok. 15 minut stale mieszając. Podziel syrop na 3 części. Do jednej z nich dodaj sok z cytryny ze skórką, do drugiej sok z wiśni, a do trzeciej Np. łyżeczkę proszku zielonej galaretki agrestowej lub 2 łyżki mleka. Każdą miarkę syropu gotuj oddzielnie przez 5 minut, a potem przelej do wysmarowanej masłem miseczki. Odstaw na 3 godziny, by masa stwardniała. Zawartość każdej miseczki pokrój nożem w małe, krótkie słupki i obtocz je w cukrze pudrze. Żelki-fasolki można przechowywać w szczelnym pudełku nawet przez 2 tygodnie.
Offline